dissabte, de gener 22, 2005

Bausset

Josep Lluís Bausset ("l'home subterrani" com l'anomena Santi Vallés en el seu llibre-Ed. Tandem), té tots els dilluns una columna a LEVANTE-EMV, fent una crònica de la partida del dissabte a Pelaio, entre els professionals d'Escala i Corda.

Avui dissabte, contra costum i també al diari nomenat, ens fa una crònica que reproduiré tot seguit, afegint-se a la tasca de difusió i defensa de la pilota en el món aficionat. Benvingut Bausset!

Campionat de pilota a mà, a la Safor
BAUSSET
En la comarca de La Safor s'està fent des de setembre de 2004 el campionat de pilota a mà entre joves de distints pobles, i últimament, com a finals d'aquest campionat, que ha mantigut l'atenció dels aficionats dels pobles participants, han quedat campions, premiats en el trinquet de Villalonga, els conjunts de benjamins i d'alevins, els conjunts de Piles de Mar, i els grups d'infantils i cadets del poble d'Almoines. Amb este campionat s'ha vist augmentar l'afició i els participants, i ja s'han inscrit més conjunts de més pobles de La Safor, pobles en el que el nostre esport està viu, per el pròxim campionat, del què es ànima i monitor l'aficionat pilero Dionisio Barber. I a més a més, també tindrà lloc un altre campionat de raspall per a joves, del què donarem detalls en setmanes pròximes, quan ja estiga enllestit. Tot un incentiu per als xiquets aficionats al nostre esport.

Gràcies de bell nou, mestre!.

diumenge, de gener 16, 2005

Porquejar a Relleu.

Al poble de Relleu (Marina Baixa), hi ha una festorra popular, ara al gener, que s'anomena "Fira i Porrat de Sant Antoni", però que la gent del poble li diu "Porquejar".

S'ha celebrat avui dissabte, dia 15, a la Plaça del Cor de Jesús, on les traques i masclets, així com la colla de xirimites i tabalets, han fet la crida a la participació i el gaudi de tots els pobletans.

Crida.


Tot seguit s'ha jugat a la pilota valenciana, una partida a Llargues, entre els clubs de pilota de Relleu (de roig) i l'equip de Sella (de blanc faixa blava) que ha guanyat per un marcador de 12 a 7 jocs.

Pilota Valenciana, joc a Llargues, al carrer de Relleu.


Mentrestant, la Comissió de Festes (i els professionals), han estat degollant els quatre porcs que servirien per la festa, per "porquejar". Aquesta festa rememora l'antiga costum i faena de la matança del porc i la fabricació dels farcits i preparats, per a després fer el tast oferit a tot el poble, amb la qual cosa, van complimentan tots els actes del vespre: dinar, berenar, sopar. Al dia següent, diumenge, es faran els honors religiosos al Sant, acabant aquesta festa tradicional.

Els quatre porcs, degollats, socarrimats i pelats.


desbudellats i oberts en canal i trossejats convenientment,


per fer el tast i els farcits de llonganissa i botifarra, xorissos, fuets, etc. Tota una tasca menestral que es realitza al bell mig de la plaça del poble, davant del nombrós públic assistent.

En altra zona de la plaça hi ha el porrat, on la Comissió de Festes ha preparat la venda de productes de la terra (vi, oli, etc.) i altres mostres de la menestràlia del poble, (randes de boixets, per exemple). També hi ha venda de rifes i loteries, així com begudes, dolços, etc. Però, allò més sonat és el tast de cuixot (que correspon als porcs de l'any passat, degudament curats), que s'ofereix al poble present a la plaça.

Tot seguit, (ja fregant les tres de la vesprada), arriben els grans perols d'olleta que contenen el dinar de la concurrència. Fessols, creïlla i naps, amb la carn de porc més grassa (orella, morret, garronets, cansalada de veta, etc.) i la botifarra de seba. Tot un luxe de la gastronomia popular.

Serà a les vuit del vespre (dic serà perquè no m'he quedat a l'acte i he tornat a casa), quan es farà el tast dels porcs d'enguany, amb rostida a la brassa de xulles, llonganisses, botifarres, cansalada i magre, etc. Soparot que no podré gaudir, però ben cert que m'agradaria tastar.

Salut! Relleuers i relleueres, fins l'any proper, 2006 i gràcies per tot.

dilluns, de gener 03, 2005

Benissa-Relleu

Equip de Relleu.

Ahir diumenge, dia segon de l'Any Nou, l'equip de Relleu d'Escala i Corda, viatjà cap a Benissa, on va jugar la seua partida contra l'equip del poble corresponent a la Lliga d'Escala i corda Autonòmica Secció Alacant i Categoria tercera.

Aquest equip (la foto està feta in situ), ha guanyat la seua partida contra l'equip de Benissa per un marcador de 60-20, no deixant al rival que abastira el nové joc que li donaria un puntet a sumar. Fou tot el temps superior, l'equip de Relleu, fent una eixida de set jocs seguits i agafant suficient distància per a després anar mantenint-se en el marcador fins al final de la partida.

Cal posar de relleu la tasca del feridor blau que estigué molt encertat, deixant-li les pilotes esmorteïdes i touetes al dauer roig que apenes podia complir passant-la sense perill per l'equip blau que les tornava enverinades, de muralla a careta o directament a la llotgeta. Nogensmenys, el feridor roig no tingué la mateixa perícia i els blaus podien fer un dau més precís, posant dificultats al resto roig. Fou a partir del seté joc que el feridor roig fiu tres quinzes de ferida i aconseguiren el primer joc roig. Després hi hagué una mica de competència fins arribar al marcador 20-50 blau i a partir d'aquí els de Relleu apretaren per acabar per la via ràpida.

Així l'equip de Relleu es posa en segon lloc en la tabla rere de Benimagrell i encara queda una partida per jugar entre tots dos equips.

Crònica enviada per Pere Sebastià de Relleu.