diumenge, de gener 16, 2005

Porquejar a Relleu.

Al poble de Relleu (Marina Baixa), hi ha una festorra popular, ara al gener, que s'anomena "Fira i Porrat de Sant Antoni", però que la gent del poble li diu "Porquejar".

S'ha celebrat avui dissabte, dia 15, a la Plaça del Cor de Jesús, on les traques i masclets, així com la colla de xirimites i tabalets, han fet la crida a la participació i el gaudi de tots els pobletans.

Crida.


Tot seguit s'ha jugat a la pilota valenciana, una partida a Llargues, entre els clubs de pilota de Relleu (de roig) i l'equip de Sella (de blanc faixa blava) que ha guanyat per un marcador de 12 a 7 jocs.

Pilota Valenciana, joc a Llargues, al carrer de Relleu.


Mentrestant, la Comissió de Festes (i els professionals), han estat degollant els quatre porcs que servirien per la festa, per "porquejar". Aquesta festa rememora l'antiga costum i faena de la matança del porc i la fabricació dels farcits i preparats, per a després fer el tast oferit a tot el poble, amb la qual cosa, van complimentan tots els actes del vespre: dinar, berenar, sopar. Al dia següent, diumenge, es faran els honors religiosos al Sant, acabant aquesta festa tradicional.

Els quatre porcs, degollats, socarrimats i pelats.


desbudellats i oberts en canal i trossejats convenientment,


per fer el tast i els farcits de llonganissa i botifarra, xorissos, fuets, etc. Tota una tasca menestral que es realitza al bell mig de la plaça del poble, davant del nombrós públic assistent.

En altra zona de la plaça hi ha el porrat, on la Comissió de Festes ha preparat la venda de productes de la terra (vi, oli, etc.) i altres mostres de la menestràlia del poble, (randes de boixets, per exemple). També hi ha venda de rifes i loteries, així com begudes, dolços, etc. Però, allò més sonat és el tast de cuixot (que correspon als porcs de l'any passat, degudament curats), que s'ofereix al poble present a la plaça.

Tot seguit, (ja fregant les tres de la vesprada), arriben els grans perols d'olleta que contenen el dinar de la concurrència. Fessols, creïlla i naps, amb la carn de porc més grassa (orella, morret, garronets, cansalada de veta, etc.) i la botifarra de seba. Tot un luxe de la gastronomia popular.

Serà a les vuit del vespre (dic serà perquè no m'he quedat a l'acte i he tornat a casa), quan es farà el tast dels porcs d'enguany, amb rostida a la brassa de xulles, llonganisses, botifarres, cansalada i magre, etc. Soparot que no podré gaudir, però ben cert que m'agradaria tastar.

Salut! Relleuers i relleueres, fins l'any proper, 2006 i gràcies per tot.