diumenge, de setembre 11, 2005

Dia (anual) de la Pilota Valenciana

Des de 1991, sent Alcaldesa de la ciutat de València, Na Clementina Ródenas (PSOE), ve celebrant-se fins ara, un "dia anual" dedicat a la pilota valenciana. Aquesta celebració festiva recupera un "dret del poble" que fou retallat per una ordre d'una autoritat governativa, un 14 de juny de 1391. Així doncs, restablerts els drets ciutadans sis-cents anys després, gràcies a la iniciativa del aleshores President de la Federació Valenciana de Pilota, En Víctor Iñurría, cada any s'organitza una diada festiva de pilota que enguany, ha coincidit en aquest diumenge dia 11 de setembre.A tal event i a la Plaça de l'Ajuntament del Cap i Casal, s'ha preparat una canxa de "joc a Llargues" en la que s'han presentat una sèrie d'actes, homenatges i partides, en aquest matí diumenger i llumenós de setembre.

L'acte central de més relleu i que ha clós la festa pilotaire, ha estat la partida d'exibició que, sota la direcció del Seleccionador Nacional, En Pasqual Sanchis, "Pigat II", ha jugat la Selecció Valenciana Sub-21, com a presentació i preparació, cap al Mundial de Colombia que s'hi jugarà en aquest país sud-americà, el proper mes de gener del 2006.


La Selecció Sub-21, ha format amb dos bandes, rojos i blaus, reforçada per pilotaris de la Selecció Valenciana absoluta, que ja han participat en altres events internacionals.

Així doncs i amb samarreta roja han format:
Fageca de Fageca (jugador polivalent que practica altres modalitats del joc de la pilota).
Santi de Finestrat (pilotaire veterà i mundialista, malgrat la seua joventut).
Tato d'Altea (Escalater bicampió de la Lliga per Equips, però format en la modalitat de carrer).
David de Petrer (també veterà i mundialista de la Selecció absoluta).
Àngel de Murla (Nascut a la catedral de la modalitat a Llargues, cuna de grans pilotaris).

Amb samarreeta blava, han jugat:
Alberto de València (jugador que fa de banca, generalment).
Pasqual de La Pobla (un altre pilotari que fa la treta i apunta un gran futur).
Raül de Godelleta (Un mitger que ve del món de la Galotxa i l'Escala i Corda).
Salva de Manuel (Procedent del món de Raspall)
Espínola d'Albal i Aucejo de Meliana que s'han intercanviat a mitat partida.

Han guanyat els rojos que estaven més reforçats, al meu parer, però no cal ni el resultat ni l'anàlisi de la partida, al ser una exibició i una contesa amistosa per donar a conèixer al poble valencià, una modalitat de joc i un planter de pilotaris que formen el nostre futur pilotaire.

Gran jornada festiva per al món de la pilota valenciana, que hem pogut veure i gaudir per Punt 2 de RTVV, tots aquells que no hem pogut estar-hi en viu i en directe al Cap i Casal mateix. Va de bo!.